ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ 2017

Αρχική / Uncategorized / ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ 2017

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, σύμφωνα και με την τάξη της Εκκλησίας μας, εορτάστηκε η Μεγάλη Εορτή του Πάσχα στην Ενορία μας.
Την Κυριακή των Βαΐων, πλήθος κόσμου μετείχε το πρωί της Θείας Λειτουργίας και όλοι πήραν τα βάγια με τα σταυρουδάκια από φοίνικα τα οποία ευλόγησε ο ιερέας.
Το βράδυ στις 7 ξεκίνησαν οι Ακολουθίες του Νυμφίου. Την Κυριακή των Βαΐων εξήλθε η εικόνα του Νυμφίου Χριστού την οποία προσκύνησαν άπαντες.
Τη Μεγάλη Δευτέρα στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ Κλήμης, ο οποίος και κήρυξε το Θείο Λόγο.
Τη Μεγάλη Τρίτη, το Τροπάριο της Κασσιανής απόδωσε με μοναδικό τρόπο ο χορός των Ιεροψαλτών του Ναού μας υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου μας, κυρίου Παναγιώτη Κουτρά. Το παρών σε αυτή την Ακολουθία έδωσε ο Δήμαρχος Αλίμου κ Ανδρέας Κονδύλης.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, πλήθος κόσμου συμμετείχε νωρίς το απόγευμα στην Ακολουθία του Ευχελαίου και κατόπιν στην Ακολουθία του Νιπτήρος.
Και τις τρείς μέρες, Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη τελούνταν το πρωί η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα παράδοσης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τελέστηκε το πρωί ο Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όπου πλήθη ενοριτών προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.
Το απόγευμα, από 18:30 έως 22:30 το βράδυ τελέστηκε η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου όπου περιφέρθηκε μέσα σε πολύ έντονο συγκινησιακό κλίμα η περιφορά του Τιμίου Σταυρού.
Ακολούθως ο Ναός έμεινε ανοιχτός μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας γυναίκες, κορίτσια, κοπέλες,μικρά παιδιά αλλά και άνδρες συμμετείχαν στο στολισμό του επιταφίου.
Το πρωί τελέστηκε η Ακολουθία των Ωρών και αμέσως μετά η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης.
Ολόκληρη τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Ναός παρέμεινε ανοιχτός για προσκύνηση του Επιταφίου και οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα. Το απόγευμα ξεκίνησε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και λίγο μετά τις 21:00 η Λιτανεία του Επιταφίου στους δρόμους της Ενορίας, συνοδευόμενος από μία λαοθάλασσα πιστών.
Τη Λιτανεία συνόδευσε μουσικά η φιλαρμονική του γειτονικού στο Ναό, Μουσικού Σχολείου Αλίμου με μαέστρο τον Καθηγητή κύριο Μορελάτο. Ο πατήρ Πολύκαρπος ευχαρίστησε τα παιδιά και σύσσωμος ο λαός των πιστών έδωσε τα συγχαρητήριά του. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας τελέστηκε δέηση και στο διάλειμμα από τη φιλαρμονική ψάλλονταν τα Εγκώμια. Μετά την επιστροφή του Επιταφίου στο Ναό και αφού άπαντες πέρασαν κάτω από τον Επιτάφιο, ολοκληρώθηκε η Ακολουθία.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί τελέστηκε ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, τη λεγόμενη Ακολουθία ΠΡΟ-εορτίων της Ανάστασης ή αλλιώς (κακώς) πρώτη Ανάσταση. Κατά αυτή την Ακολουθία μοιράστηκαν τα φύλλα Δάφνης στους Πιστούς, ήχησαν τα καθίσματα και περάσαμε σταδιακά από τη λύπη στη χαρά.
Αμέσως, άλλαξε ο διάκοσμος του Ναού έτσι όλα να είναι έτοιμα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το βράδυ, γύρω στις 22:00, έγινε η υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στο Ναό μας και στις 23:00, ξεκίνησε η παννυχίδα της Αναστάσες. Μετά το Δεύτε Λάβετε Φώς, άπαντες κατευθύνθηκαν στο προαύλιο του Ναού, όπου από την ειδική εξέδρα ο Ιερέας ανέγνωσε το Ιερό Ευαγγέλιο και έψαλλε το Χριστός Ανέστη.
Ακολούθως ολοκληρώθηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία στη 01:40 ακριβώς, αφού διαβάστηκε και ο Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Εντύπωση προκάλεσε, ότι φέτος περισσότεροι πιστοί κάθισαν στο Δείπνο της Πίστεως, τη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Στο τέλος, εδόθηκε σε όλους το παρασοδιακό κόκκινο αυγό.
Ανήμετα του Πάσχα,το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης σε πανηγυρικό κλίμα, όπου και πάλι δόθηκαν τα κόκκινα αυγά.
Μπήκαμε, πλέον στην Διακαινήσιμο, ή Λαμπρή ή Νέα (Νια) Εβδομάδα!
Δόξα τω Θεώ και φέτος εορτάσαμε την Ανάσταση του Κυρίου στην Ενορία μας.  Ας μας αξιώσει ο Πανάγαθος Θεός και του χρόνου να εορτάσουμε.
 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!