Ο Ναός

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου είναι Ναός Βυζαντινού ρυθμού, πεντάτρουλος σταυροειδής, με το ύψος του κεντρικού τρούλου περί τα 14 μέτρα  και διαθέτει περίτεχνες καμάρες βόρεια, νότια και δυτικά που δημιουργούν εξαιρετικής τέχνης περιστύλια.

 

ekklisiaaponiriidon

 

ΒΟΡΕΙΑΠΛΕΥΡΑ

ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

 

Η έκταση του ναού είναι 1000 τμ, διαθέτει 9 θύρες και μεγάλο γυναικωνίτη 180 τμ. Το κωδωνοστάσιο  βρίσκεται ξεχωριστά βόρεια και δυτικά του Ιερού Ναού, έχει ύψος 12 μέτρα και διαθέτει πέντε καμπάνες διαφόρων μεγεθών. Ο Ναός είναι κατάλευκος με κάγκελα στα παράθυρα και στα προστατευτικά του βόρειου περιστυλίου χρώματος βαθέως γαλάζιου.DSC-1009

 

def8164ab42011e2b51f22000a9f4da7_7

Εσωτερικά ο σολέας είναι υπερυψωμένος κατά 1,20 μέτρα από τον κυρίως Ναό και 2,5  μέτρα ανατολικότερα  κατά μισό μέτρο πιο ψηλά βρίσκεται το Ιερό Βήμα.Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον υπόλοιπο Ναό με ένα βυζαντινής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο ύψους 3.30 μέτρων, κατασκευασθέν από τον γνωστό τεχνίτη ξυλόγλυπτων εκκλησιαστικών ειδών κύριο Καβρουλάκη. Οι εικόνες του τέμπλου βυζαντινής τεχνοτροπίας, επίσης, είναι έργα των μοναχών της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών.

ΤΕΜΠΛΟ1

FullSizeRender

 

Ο υπόγειος χώρος κάτωθι του Ιερού Ναού αποτελείται από όλους τους απαραίτητους εκείνους χώρους για μια σύγχρονη ενορία. Το μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 860 τμ, χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί φιλοξενείται η ετήσια χειμερινή εκδήλωση των στελεχών της ενορίας καθώς επίσης και διαλέξεις, ομιλίες, εκδηλώσεις εκκλησιαστικού ή και εθνικού περιεχομένου. Ο υπόλοιπος υπόγειος χώρος χρησιμοποιείται για τα κατηχητικά σχολεία και το κυλικείο του Ναού, ενώ υπάρχει και γραφείο κατηχητών , βιβλιοθήκη και χώρος αθλοπαιδιών.

Επίσης, υπάρχουν και αποθηκευτικοί χώροι καθώς και οι τουαλέτες του κτιριακού συγκροτήματος.

DSC01481

Εξωτερικά ο Ναός περιβάλλεται από μια τεράστια πλατεία πλακοστρωμένη και από κήπο με δέντρα και λουλούδια που δημιουργούν ένα εξαίσιο εξωτερικό περιβάλλον.

ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ

 

 

ΈΡΓΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

 

Η αποπεράτωση του περικαλλούς Ιερού Ναού προς τιμήν της Παναγίας της  Μυρτιδιώτισσας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σε αυτήν την ενότητα θα σας ενημερώνουμε συχνά για την πορεία των εκτελούμενων εργασιών στον Ιερό Ναό γιατί φρονούμε πως είναι υποχρέωσή μας η πληροφόρηση του χριστεπώνυμου πληρώματος για κάθε είδους έργο που πραγματοποιείται.

Κατά τα έτη 2015 / 2016 έγιναν  τα παρακάτω έργα:

 

— Τοποθετήθηκαν όλες οι  εικόνες στο τέμπλο.

— Ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες  διαρρυθμίσεως στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού.

— Διαμορφώθηκαν κατάλληλα οι αποθηκευτικοί χώροι για τη συλλογή των τροφίμων από τους υπεύθυνους του Φιλοπτώχου Ταμείου της ενορίας

— Ολοκληρώθηκε η ορθομαρμάρωση του Ιερού Ναού.

— Ολοκληρώθηκαν αντιπλημμυρικά έργα καθώς και έργα εξωραϊσμού του προαυλίου

–Τοποθετήθηκε ο νέος Δεσποτικός Θρόνος

 

Η ΕΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για το δύσκολο έργο της αποπερατώσεως του Ιερού Ναού μας και για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των αναγκών που αυτό γεννά, με την σεπτή ευλογία του Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, έχει συγκροτηθεί Ερανική Επιτροπή. Από της 16ης Δεκεμβρίου 2014 έως και την 15η Δεκεμβρίου 2016 και κατόπιν προτάσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και εγκρίσεως του αντιστοίχου Μητροπολιτικού, η Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού μας αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Κεντικελένης (προϊστάμενος – εφημέριος Ιερού Ναού)

Μέλη: Αδαμοπούλου Καλλιόπη, Αρμενιάκου Παναγιώτα, Αυγερινού Καλλιόπη, Βάρδα Μαρία, Βαρυπάτη Μίνα, Δραγάτση Μαρία, Δαρκαδάκη Ειρήνη, Δημάκη Αγγελική, Ζαράνη Ξανθούλα, Καλοκαιρινού Καλλιόπη, Καρύδη Αλεξάνδρα, Καρύδη Ευαγγελία, Κασιμάτη Κυριακή, Κοϊκα Ελένη, Κοντομάρη Ντίνα, Κορωναίου Άννα, Λεοντοπούλου Αθηνά, Μερσινιά Αλεξάνδρα, Μιχαλέτου Αιμιλία, Μούγιου Αντωνία, Μπίθα Αικατερίνη, Ξηνταράκου Βρεττή, Πανώριου Αγγελική, Παπαλουκα Μίνα, Παπασταύρου Όλγα Πετροχείλου Ειρήνη, Σταυροπιερράκου Αθανασία, Σωτηροπούλου Γεωργία, Τζανίδου Ιωάννα, Χατζάκη Χρυσούλα.

Τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, εργαζόμενα εθελοντικά, και σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, με προσωπικό αγώνα και προσωπική εργασία, συλλέγουν τον – σε χρήματα – καρπό της αγάπης των ενοριτών και των προσκυνητών της ενορίας και τον μετατρέπουν σε κινητήρια δύναμη για την ταχύτερη αλλά και προσεκτική αποπεράτωση του Ιερού Ναού μας.

 

ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ

 

Sep 20th, 2014